Penn State Biyodavranışsal Sağlık Departmanı araştırmacılarının fareler üzerinde yaptığı yeni bir çalışmaya göre, ergenliklerinin sonlarında ve 20’li yaşlarının başlarında olan kişiler, orta yaşlı yetişkinlere göre nikotine karşı daha hassas ve nikotin bağımlılığına daha yatkın olabilir. Araştırmacılar, sonuçların ilaçların vücut üzerindeki etkilerinin – hem ilaç hem de kötüye kullanılan maddeler – yaşam boyu, klinisyenlerin ve araştırmacıların tedavileri geliştirirken ve reçete ederken dikkate almaları gereken şekillerde değiştiğine dair kanıt sağladığını söyledi.
Doktora öğrencisi Carlos Novoa ve danışmanı Thomas Gould, Biyodavranışsal Sağlık Jean Phillips Shibley Profesörü ve bölüm başkanı, çalışmaya öncülük etti. Araştırmacılar, nikotinin genç yetişkin farelerin vücut sıcaklığını daha hızlı düşürdüğünü ve hareketlerini orta yaşlı farelere göre daha önemli ölçüde azalttığını gösterdi. Araştırma ekibine göre bu sonuçlar, nikotinin etkilerinin insanlar yaşlandıkça nasıl değiştiğini gösteriyor.
Çalışmanın sonuçları Behavioral Pharmacology dergisinde yayımlandı .
Gould’un önceki araştırması, nikotinin çocuklarda, ergenlerde ve genç yetişkinlerde farklı etkilerini göstermiştir. Mevcut çalışma, bu etkilerin yetişkin olarak kabul edilenler arasında bile farklılık gösterdiğini göstermiştir: genç yetişkin fareler – iki aylık – vücut boyutlarına göre aynı güçteki bir nikotin dozuna, orta yaşlı farelere – sekiz aylık – göre daha akut yanıt verirler.
Bazen insanlar gelişimin belirli bir yaşa -örneğin 18 veya 25- ulaşana kadar gerçekleşen ve sonra duran bir şey olduğunu düşünürler. Ancak insanlar tüm yaşam süreleri boyunca gelişmeye ve değişmeye devam eder ve bu, vücudumuzun ilaçlara ve nikotin de dahil olmak üzere diğer kimyasallara nasıl tepki verdiğini etkiler. Bu araştırma, tüm insanlar için etkili tıbbi tedaviler ve politikalar oluşturmak için gereken tüm faktörlerin -yaş, biyolojik cinsiyet, genetik ve daha birçokları- bulmacasına bir parça ekler.”
Thomas Gould, Jean Phillips Shibley Biyodavranışsal Sağlık Profesörü
Bu çalışmada, hem genç yetişkin hem de orta yaşlı çalışma denekleri nikotin aldıktan sonra azalmış hareket gösterdi, ancak genç yetişkinler hareketlerini orta yaşlı deneklerden daha fazla azalttı. Bu, araştırmacılara göre genç yetişkin deneklerin nikotinin etkilerini daha yoğun deneyimlediğini gösteriyor.
“Genç yetişkinlerin hedonik his için sigara içme veya buharlama olasılıklarının daha yüksek olduğunu biliyoruz – bağımlı oldukları veya stresle başa çıkmak için kullanma olasılıkları daha yüksek olan yaşlı nikotin kullanıcılarının aksine – bu daha büyük tepki önemlidir,” diyor çalışmanın ilk yazarı Novoa. “Ne kadar gençseniz, nikotine tepkiniz o kadar akut olur. Bunun hem önleme mesajları hem de bırakmak isteyen genç nikotin kullanıcılarını destekleme açısından sonuçları vardır.”
Nikotin fareler üzerinde hipotermik bir etkiye de sahipti, yani vücut sıcaklıklarını düşürdü. Hem genç yetişkinler hem de orta yaşlı denekler benzer seviyelerde vücut sıcaklığı düşüşü yaşadılar, ancak genç yetişkinler sıcaklık düşüşünü daha hızlı yaşadılar.
Araştırmacılar, nikotinin farmakolojik etkilerinin fizyolojik tezahürlerinin – hareket ve vücut sıcaklığının azalması – beyin ve vücuttaki baskın nörotransmisyon sistemlerinden biri olan kolinerjik sistemin aktivasyonunu gösterdiğini söyledi. Fareler ve insanlar arasındaki farklılıklara rağmen, bu farmakolojik etkiler, paylaşılan biyolojik ve genetik substratlar nedeniyle nikotinin insanlar üzerindeki etkisine dair ilgili bilgiler sağlar, dedi Gould.
“Bir insanın vücut sıcaklığı bir fareninki gibi düşmeyebilir, ancak kolinerjik sistemin aktivasyonu memeliler arasında tutarlıdır,” dedi Gould. “Daha genç ve daha yaşlı araştırma denekleri arasındaki farklı aktivasyon, çalışmanın amacını göstermektedir: Genç yetişkinler ve orta yaşlı yetişkinler için sigarayı önleme veya bırakmaya otomatik olarak aynı şekilde yaklaşmamalıyız.”
Araştırmacılar, bu çalışmanın ve buna benzer diğerlerinin, bırakmayı daha başarılı hale getiren müdahaleler tasarlamak için gerekli olduğunu söyledi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre, şu anda sigarayı bırakma girişimlerinin %10’undan azı başarılı oluyor.
Novoa, “Sonuçlar genç yetişkinlerin nikotinin etkisine karşı daha duyarlı olduğunu gösteriyor,” dedi. “Bu, onları ilaca bağımlılık geliştirme konusunda daha büyük riske sokuyor ve bu hem önleme programları hem de tedaviler için sonuçlar doğuruyor. Tütün ürünleri satın almak için yasal yaş 21’dir, ancak 21 yaşındaki bir birey için risk 45 yaşındaki bir bireyden daha yüksektir. Sigarayı daha iyi önleyebilmek ve insanların bırakmasına yardımcı olabilmek için nikotinin insanları bireysel özelliklerine göre nasıl etkilediğini anlamamız gerekiyor.”
Biyodavranışsal sağlık alanında yüksek lisans derecesini Penn State’ten alan Prescilla Garcia-Trevizo da bu araştırmaya katkıda bulundu.
Bu araştırma, Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Enstitüsü, Fulbright Minciencias Kolombiya Bursu, Jean Phillips Shibley Vakfı ve Penn State tarafından desteklendi.
Kaynak:
Penn EyaletiDergi referansı:
Novoa, C., ve diğerleri . (2024). Yaş, akut nikotine karşı değişen lokomotor ve hipotermik tepkiyle ilişkilidir. Davranışsal Farmakoloji . doi.org/10.1097/fbp.0000000000000804 .